Anordna ett barnkalas

Att anordna ett barnkalas är verkligen roligt. I barnens värld är det mesta tillåtet och roligt och du får ett stort spelrum för vad du kan göra. Ett bra sätt att knyta ihop ett barnkalas är att ha ett tema på kalaset. Vilket tema du väljer är beroende på vad ditt barn gillar. Antingen kan du ha ett maskerad tema på kalaset eller ha ett tema som knyter an, exempelvis Spindelmannen eller Monster High.

barnkalas

Vilka ska komma?

Om du ska bjuda gäster/barn till kalaset är det viktigt att tänka på att göra det rätt. Det kan i många fall vara känsligt och bli fel att bara bjuda några ur dagisgruppen, eller några ur klassen. Se till att ingen känner sig bortvald om de ej får en inbjudan, vill du inte bjuda hela klassen kanske du kan bjuda alla killar eller alla tjejer, för att ingen ska känna sig utanför.

När ni har bestömt vilka som ska bli bjudna är det dags att bjuda in till kalaset. Enklast och i många fall roligast, är att skicka ett inbjudningskort. I kortet är det bra att få med några punkter;

 • Om det är ett tema på kalaset, exempelvis maskerad, så att gästerna vet.
 • Start och sluttid på kalaset. Vanligast brukar ett kalas hålla på i två till tre timmar.
 • Skriv gärna vad som ska bjudas på, om det är mat eller fika och i så fall vilken sort. Skriv även att föräldrarna får meddela om deras barn har några allergier.
 • Skriv med plats också, ska kalaset inte hållas på hemadressen är det viktigt att få med adress till platsen kalaset ska hållas på.
 • Ta med ett sista datum som man får meddela om man kan komma eller inte, så ni vet hur många ni ska planera för.

maskeradkläder barn

Tema

Vilket tema ska det vara på kalaset? Barn brukar gilla att klä ut sig så ett maskeradtema brukar alltid vara uppskattat. Gästerna har då möjlighet att själva bestämma i vilken utsträckning de vill klä ut sig, hur mycket tid och pengar de ska lägga ner. Vi har hittat en sida online, Partykungen.se som har många roliga dräkter och maskeradkläder för barn, perfekta för barnkalas. Några av dräkterna är; super mario, batman och cow girl.

Vill ni inte ha ett maskerad tema på kalaset går det bra att ha ett tema för hela kalaset. Kanske ditt barn är förtjust i Spindelmannen, varför inte då ha ett Spindelmannen tema på kalaset och ha ballonger, fat, servetter och kanske tårta i samma stil. Vi har hittat tårtbilder, eller oblater, som finns att köpa online med bild på det tema ni har.

Lekar till kalaset

Barn älskar att leka och det är roligt att ha med några lekar på kalaset. Känner inte alla barn varandra riktigt är det också ett naturligt sätt att få barnen att börja umgås. Här kommer några förslag på lekar till kalaset;

 • Hela havet stormar
 • Dans-stopp
 • Följa John
 • Levande charader
 • 3 el. 5 kamp
 • Fiskdamm med godis