Cyklar och cykelsport

Racingcykel

Cykeln är ett alldeles utmärkt transportmedel som gör att man på ett smidigt och enkelt sätt kan förflytta sig ganska långa sträckor på relativt kort tid. Dessutom kan man även använda cykeln till att träna med alternativt cykla på banor, i skog och mark eller liknande.

Idag finns det en rad olika cyklar för olika ändamål. Om man ska köpa ny cykel gäller det att välja rätt cykel, beroende på vad man ämnar använda sin cykel till. Här nedan listar vi ett antal olika cykeltyper som finns på marknaden. Du kan även hitta flera av dessa typer av cyklar, samt guider och tips om cyklar, och cykelköp hos sportbutiken Länna Sport.

Citybike

Citybiken eller hybridcykeln som den också kallas är en av de vanligast förekommande cyklarna och är idealisk att använda i vardagen för att till exempel cykla till jobbet, skolan eller dylikt. Skillnaden mot en ”vanlig” cykel är att en citybike eller hybridcykel ofta är av det lite mer sportiga slaget, vilket gör att den är lite mer lättcyklat. Till skillnad mot en vanlig cykel har den oftast handbroms istället för fotbroms samt lite fler växlar, vilket gör att den även till viss del går att använda som motionscykel.

Mountainbike

Mountainbike är en typ av cykel som under en period var väldigt populär även hos dem som inte ämnade att använda den till det den är avsedd för, nämligen cykling i skog och mark. Har man tänkt sig att man ska ut och cykla i terräng och liknande ska man definitivt skaffa en mountainbike. Dessa cyklar har ofta bredare och tjockare däck, vilket gör de mer stabila än vanliga cyklar. Om man cyklar mycket på grusväg kan det också vara all idé att skaffa en mountainbike eftersom de breda och lite tjockare däcken, gör att punktering lättare undviks, vilket man annars lätt kan ådra sig på grusvägar med mycket småsten.

Racercykel

Har man tänkt att ge sig ut på vägarna och lägga mil efter mil bakom sig ska man givetvis införskaffa en riktig racercykel med många växlar och extra smala hjul. Många racercyklar väger dessutom väldigt lite, ibland inte mer än tio kg, vilket gör det möjligt att nå höga hastigheter och på så sätt kan man cykla den där extra milen varje träningspass. Om du ska träna och tävla med din cykel så är det en racercykel du ska införskaffa. 

BMX-cykeln

En annan typ av cykel som egentligen endast lämpar sig för trickcykling och motsvarande är BMX-cykeln som åter har blivit populär under senare år. En BMX är betydligt mindre än en vanlig cykel samt har lite mindre hjul, vilket underlättar hopp och annat. Denna cykel kanske man inte pendlar till och från arbete med. Däremot så kan det vara en schysst träning och en fräck upplevelse att träna och lära sig en massa trick med sin cykel.