Handla säkert på nätet

Om en person kommer fram till dig på stan och frågar om ditt kreditkortsnummer, skulle du då ge ut det? Troligtvis inte. Om en person ska sälja en sak till dig second hand, skulle du då ge honom 20.000 i handen trots att du inte får saken direkt utan med löfte om att du kan hämta den nästa vecka? Knappast.

online shopping

Vid affärer ansikte mot ansikte så är vi mycket noggranna med säkerheten med våra betalningar. Men när det gäller online har vi svenskar inte alls samma säkerhetstänk. Detta trots att vi aldrig ser personen vi handlar med och dessutom sällan kan vara säkra på säljarens riktiga namn. Inte sällan ges kreditkortsnummer ut på sidor som ser ut som butiker och varje dag sätter människor in summor i förskott för betalningar för second-hand saker som köps via någon av dessa andrahandssidor.

För att öka säkerheten kan man göra några enkla steg.

  • När köp genomförs med VISA-kort ska alltid enbart sidor användas där man måste använda tjänsten Verify By Visa. Detta bekräftar att betalningen verkligen går genom en bank och du får uppge en personlig kod (som angetts på din banksida) vid köp. Undvik därmed sidor som enbart vill att du ska fylla i ditt nummer utan att detta går via Verify by Visa.
  • Andra steget är att använda betalningstjänster ex Paypal, Payson eller Neteller. Genom att använda dessa behöver man aldrig uppge sitt kreditkortsnummer. Vid betalning genom någon av dessa sätt behöver man endast logga in på sidan och genomföra sitt köp. Skulle kontot kapas av någon anledning kan ju bara pengarna på just detta konto bli stulet. Med tanke på att de flesta enbart har några hundra på ett sådant betalkonto och flera tusen på sitt kontokort så är förlusten betydligt mindre.
  • Tredje steget är att aldrig betala i förskott. Vid köp via Blocket och Tradera är det en generell regel att pengarna ska vara framme innan varan skickas men det finns även trygghetslösningar för detta. Både Payson och andra av dessa tjänster erbjuder något som kallas för betalningsgaranti. Du sätter in pengarna, företaget kontaktar säljaren att pengarna finns på kontot och varan skickas iväg. När du sedan får varan godkänner du den och pengarna betalas ut. En trygghet åt bägge hållen.

Så oavsett hur du handlar – gör det tryggt. Även om det kostar någon krona vid vissa lösningar så tjänar du på det i längden.